Als zelfverzekerdheid doorslaat in arrogantie

"Heer, niet trots is mijn hart,
niet hoogmoedig mijn blik,
ik zoek niet wat te groot is
voor mij en te hoog gegrepen.
Nee, ik ben stil geworden,
ik heb mijn ziel tot rust gebracht.
Als een kind op de arm van zijn moeder,
als een kind is mijn ziel in mij." Psalm 131: 1-2


Dit is een prachtig lied, geschreven door David. Persoonlijk spreekt dit stukje tekst mij heel erg aan. Wie is er nou niet hoogmoedig af en toe? Er is niets mis met zelfverzekerdheid, maar het kan ook best nadelig zijn...

Als zelfverzekerdheid doorslaat in arrogantie kun je erg veel schade aanrichten bij de mensen om je heen. De meeste mensen die té zelfverzekerd zijn hebben de neiging te denken dat alles om hen draait en ze doen er alles voor om in de spotlights te staan. Soms gaat dat ten koste van de gevoelens en eigenwaarde van andere mensen. In de zakenwereld zie je dit heel erg veel gebeuren. Iedereen aast op dezelfde hoge positie en zal er bijna alles voor doen om die positie ook daadwerkelijk te krijgen. De tactiek van zulke mensen is meestal om concurrenten en andere omstanders onderuit te halen door gemeen gedrag, roddel of manipulatie.

Door je gemeen te gedragen tegenover mensen, kun je een behoorlijke deuk in hun ego slaan en hen zelfs onzeker maken. Wanneer iemand niet aardig tegen je doet denk je al snel dat het aan jou ligt, toch? Bij mij werkt dat tenminste wel zo. Waarom doet diegene zo tegen mij? Wat heb ik verkeerd gedaan? Veel mensen hebben al wel een beetje een olifantenhuid gekregen voor dit soort dingen, maar wat nou als je te maken hebt met iemand die dat niet heeft? Iemand die van nature erg kwetsbaar is? Is het niet een beetje zwak om de zwakken nog verder onderuit te halen in plaats van ze te helpen en hen op te bouwen? Ik noem dit pesten voor grote mensen. Sommige mensen groeien wel op, maar worden niet volwassen.

Roddelen is ook een erg populair middel. Het helpt bij het uit de weg ruimen van mensen, of bij het je beter voor doen dan je eigenlijk bent door de zwaktes van andere mensen te benadrukken. Daardoor lijk jij alleen maar beter, toch? Roddelen kan ongemerkt gaan voor degene over wie er geroddeld wordt, maar op de een of andere manier merkt diegene het tóch. Het is immers overduidelijk dat er iets interessants wordt besproken als je mensen ziet fluisteren en ziet lachen. Je weet het natuurlijk nooit, maar toch ga je je weer afvragen of er iets mis met je is. Slim hoor roddelaars, maar het is erg laf om indirect gemeen te doen en eigenlijk ook wel een beetje makkelijk vind je niet?

Manipulatie is misschien nog wel de gemeenste methode van allemaal. Bij deze methode doe je aardig tegen degene die je uit de weg wil ruimen, maar alleen wanneer het jou uitkomt. Deze manier is eigenlijk een beetje verouderd, het werd al gebruikt op de kleuterschool. 'Als ik nu niet in de verkleedhoek mag, dan mag jij niet op mijn feestje komen.' Je kunt mensen op heel erg veel verschillende manieren manipuleren, en je hebt gegarandeerd resultaat.

Maar als je dan eindelijk hebt wat je wilt, ben je dan blij? Je hebt een compleet slagveld achter je gelaten, super veel mensen gekwetst en hebt op een oneerlijke manier je positie verworven. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dat een goed gevoel geeft. Ik zou er niet van kunnen slapen in ieder geval. Als ik op die positie terechtkom door hard werk en inzet, dán zal ik pas blij zijn. Het kan zijn dat je ergens ontzettend goed in bent, en dat je dat graag wil laten zien aan de mensen om je heen, maar daar moet je niet in doorslaan. Zorg er alsjeblieft voor dat je andere mensen geen pijn gaat doen omdat jij zo nodig wil pronken met wat je hebt. De meeste pijn die je aanricht, komt door wat je zegt en het heeft meestal meer effect dan je zou denken, maar ook je non-verbale gedrag kan genoeg zeggen.

Ook christenen kunnen vaak arrogant zijn. Sommigen slaan een beetje door in het 'ik-ben-een-kind-van-God' ding. Zelfs binnen de kerk lijkt soms een soort van hiërarchie te zijn ontstaan. De meeste mensen gaan op een verantwoordelijke manier met hun positie om, maar er zijn ook mensen die voor de show op het podium willen staan. Om te laten zien wat voor goede christen ze zijn. Christenen kijken soms ook neer op niet-christenen. Is dat niet een beetje tegenstrijdig? Je moet ze toch juist vertellen over Jezus en vertellen dat Hij van ze houdt? Niet zo van: 'Ik ben een prinses want mijn Vader is koning en jij bent een heiden en als je niet in Jezus gelooft ga je naar de hel!' Volgens mij is dat niet hoe het moet, heb je Jezus het ooit zo zien doen? Natuurlijk niet! Jezus at bij tollenaars, raakte melaatsen aan, had discipelen van allerlei verschillende afkomsten en maatschappelijke lagen, kortom Hij gaf liefde aan iedereen, zelfs aan mensen die het niet verdienden.

Jezus' opdracht voor ons is: 'Heb God lief met alles wat je hebt en alles wat je bent, en je naaste als jezelf. Acht jezelf niet hoger dan een ander, en verlang niet naar iets wat te hoog gegrepen voor je is.' Het is niet goed om jezelf te verhogen ten koste van anderen. Wees als Jezus, en dien anderen. Weet je nog dat Hij de voeten van zijn leerlingen waste? Nog iets om over na te denken: Zijn het altijd de zelfverzekerde mensen, of zijn het ook onzekere mensen die opzoek zijn naar zekerheid?



~ Rachèl

Sommige mensen hebben Jezus niet nodig om gelukkig te zijn...

Kijk, bij sommige mensen is het gewoon overduidelijk dat ze Jezus nodig hebben. Ze zijn ongelukkig of zelfs depressief, onzeker, suïcidaal of op zoek naar de zin van het leven. Maar er zijn ook mensen bij wie het allemaal goed gaat, zonder Gods hulp. Er zijn zoveel goede en vredelievende mensen om mij heen die niét geloven. Ze hebben fatsoen, geven om hun medemens en maken verstandige keuzes. Hoe verklaren wij dit als christenen? Je kunt toch alleen gelukkig zijn als je je hart aan Jezus hebt gegeven? Hoe kan het dan toch zo zijn dat sommige mensen God niet nodig hebben om gelukkig te zijn?


Waarom God en Allah niet dezelfde zijn

Heel erg veel mensen denken dat Allah, de God van de moslims, dezelfde is als de God van de christenen en de joden. Aangezien Jezus in de Islam voorkomt als profeet en veel oudtestamentische verhalen in de bijbel en in de Koran hetzelfde zijn, vind ik het niet zo gek dat veel mensen dit denken. Het is echter niet waar, de kern van het christendom en de islam zijn compleet verschillend...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...