Christenen en alcohol

Christenen en alcohol. Zo aan het begin van mijn studententijd en na de introductie in Utrecht die ook wel bekend staat als de UIT-week, wekt dit onderwerp toch wel vragen bij mij op. Kan je als christen een biertje drinken? Of is het beter als je je helemaal van alcoholische drankjes onthoudt? Wat zegt de bijbel over alcohol?

Er staan in de bijbel 100 verzen waar het woord 'wijn' in voor komt. Ik zal er een aantal uitlichten, en de rest kun je natuurlijk zelf lezen voor verder 'onderzoek'. Ik raad ook aan om verschillende bijbelvertalingen naast elkaar te leggen. Allereerst is het aardig om te weten dat de wijn waarover wordt gesproken in de bijbel niet de wijn is zoals we die we nu kennen. Het was eerder druivensap. Er zat veel minder alcohol in, maar toch nog genoeg om dronken van te worden!
Wijn wordt in de bijbel geassocieerd met voorspoed en rijkdom, en werd toen vooral genuttigd bij speciale gelegenheden. Denk hierbij aan grote feesten die de koning gaf of een bruiloft. Dit geeft eigenlijk al aan dat we het drinken van wijn zouden moeten zien als iets speciaals, en dat we niet te pas en te onpas de fles uit de kast hoeven te halen. Er werden in de bijbel ook veel wijnoffers gebracht. Men gaf God een deel van hun oogst, uit dankbaarheid.

"Graan zal je voorraadschuren vullen, je kuipen lopen over van wijn." Spreuken 3:10 

De bijbel geeft ook praktische richtlijnen over het drinken van wijn. Er wordt bijvoorbeeld geadviseerd aan zwangere vrouwen om geen wijn te drinken. Dat is nog eens goed advies, advies dat zelfs wetenschappelijk onderbouwt kan worden!

 "Op een dag verscheen bij haar een engel van de HEER. ‘Tot nu toe was u onvruchtbaar en hebt u geen kinderen gekregen,’ zei hij. ‘Maar nu zult u zwanger worden en een zoon baren. Onthoud u daarom van wijn en andere drank en eet geen voedsel dat onrein is." Rechters 13:3-4

In Prediker worden we aangemoedigd om van het leven te genieten, en de wijn met vreugde te drinken.

"Dus eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn. God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan. Draag altijd vrolijke kleren, kies een feestelijke geur. Geniet van het leven met de vrouw die je bemint. Geniet op alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven. Het bestaan is leeg en vluchtig en je zwoegt en zwoegt onder de zon, dus geniet op elke dag. Het is het loon dat God je heeft gegeven." Prediker 9:7-9 

Tot nu toe lijkt de bijbel nog best positief over wijn, maar toch wordt er ook gewaarschuwd voor de effecten van alcohol.

"Van wijn word je een spotter, van drank een braller,
wie zich bedrinkt, verliest zijn verstand." Spreuken 20:1 

                  "Wie roept altijd ach en wee, wie maakt altijd ruzie?
Wie heeft altijd wat te klagen,wie raakt altijd nodeloos gewond? Wie heeft altijd troebele ogen?
Een dronkaard, die tot in de vroege morgen drinkt,
die blijft proeven van de wijn. Laat je niet verleiden door de glans van wijn,
wanneer hij fonkelt in de beker. Hij glijdt zo makkelijk over de tong,
maar later bijt hij als een slang, spuit hij gif als een adder. Dan zie je vreemde dingen

en begin je wartaal uit te slaan. Je voelt je heen en weer geslingerd door de golven,

alsof je vastzit boven in het want. ‘Ik ben geslagen, maar heb niets gevoeld,
ik ben afgerost, maar heb niets gemerkt.
Laat ik maar eens opstaan, eerst een beker wijn.'" Spreuken 23:29-35

 "Bedrink u niet, want dat leidt tot uitspattingen, maar laat de Geest u vervullen en zing met elkaar psalmen, hymnen en liederen die de Geest u ingeeft. Zing en jubel met heel uw hart voor de Heer en dank God, die uw Vader is, altijd voor alles in de naam van onze Heer Jezus Christus." Efeziërs 5:18-20


"Wees waakzaam, wees op uw hoede, want uw vijand, de duivel, zwerft rond als een brullende leeuw, op zoek naar een prooi."  1 Petrus 5:8 

Wat kunnen we hier nou van zeggen? Wat duidelijk is, is dat je je als christen niet in kan laten met verslavingen. Als drank jou onder controle heeft en niet meer andersom, dan kom je geheid in de problemen. God wil niet dat wij gebonden zijn, maar vrij zijn in Jezus. Wat ook duidelijk is, is dat je als christen dronkenschap moet vermijden. Je 'verliest je verstand', en dat is iets wat je je niet kunt permitteren als christen. Je moet altijd op je hoede blijven je bewust zijn van wat je doet, dat wordt wat lastiger als je gedronken hebt. Je mag dus ook gewoon lekker sober blijven! Ik denk dat dat belangrijker is dan wij ons soms realiseren. Bovendien heeft God liever dat we ons vullen met zijn Geest dan met drank.

 "Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven; houd dus stand en laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen." Galaten 5:1

Ik denk dat het ook belangrijk is om bij jezelf na te gaan waarom je eigenlijk alcohol drinkt. Wat zijn je motieven? Drink je omdat je dan wat losser wordt? Zo ja, waarom wil je dat dan eigenlijk? Zodat mensen je leuker vinden? Drink je om erbij te horen, 'voor de gezelligheid'? Misschien drink je wel omdat je het gewoon heel lekker vindt smaken. Denk dan eens na of het eigenlijk nog wel iets speciaals is, of is het een gewoonte voor je geworden? Denk ook eens na wat voor signaal je geeft aan andere mensen als jij (overmatig) drinkt. Het is belangrijk om je te realiseren dat je een ambassadeur bent van Gods koninkrijk! Test je hart! Want God ziet je hart, en Hij ziet je motieven.

Voor mij is de belangrijkste reden waarom ik alcohol zou laten staan de schade die het mijn lichaam toe kan brengen. Onze hersenen schijnen pas uitgegroeid te zijn rond ons 24e levensjaar, en alcohol kan je hersenen aantasten (op wat voor manier dat ook mag zijn). Alcohol is ook niet goed voor je lever. De details en de aard van de schade weet ik verder niet, maar dat alcohol niet zo zeer gezond is is duidelijk.


  "Er staat immers geschreven: ‘Wees heilig, want ik ben heilig." 1 Petrus 1:16

Normaal gesproken maakten die hersenen mij niet echt uit, wat maakt één celletje meer of minder nou uit, één verbinding meer of minder? Maar sinds kort besef ik me meer en meer wat het eigenlijk betekent dat mijn lichaam een tempel is van de Heilige Geest. Als je leest in het boek Leviticus aan welke eisen de tabernakel moest voldoen! Er zijn heel gedetailleerde voorschriften voor de bouw en aankleding. Om te bedenken dat mijn lichaam Gods nieuwe tabernakel is, is best wel heftig! Dat betekent dat Hij in mij woont en dat ik goed voor mijn lichaam moet zorgen. God wil dat we heilig zijn. "Wees heilig, want Ik ben heilig".  Hierom wil ik mijn lichaam geen onnodige schade toebrengen, en wil ik op deze leeftijd zorgvuldig om blijven gaan met alcohol, tenminste totdat mijn hersenen volledig uitgegroeid zijn!
Wat vind jij van alcohol, en hoe ga jij er mee om?

"Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de heilige Geest, die in u woont en die u ontvangen hebt van God, en weet u niet dat u niet van uzelf bent?" 1 Korintiërs 6:19 

~ Rachèl




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...