"Daar sta je dan
Je zag dit moment al zo vaak in je dromen
En daar is t dan
De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier
Ben je er klaar voor? Kun je dat ooit echt zijn?"
In september was het zover. De start van een nieuw tijdperk in mijn leven; de studententijd. Na een geweldige diesweek (oftewel: verjaarweek) van de allermooiste vereniging van Utrecht te hebben gehad, leek mij dit een perfect moment om eens terug te kijken naar de afgelopen periode. Om gewoon even mijn ervaringen op een rijtje te zetten in een blogpost. Augustus - nu...
'Werk in uitvoering'. Dat is een vrij duidelijk beeld van een student. 'Werk in uitvoering' is niet alleen van toepassing op de onmogelijke situatie in de binnenstad van Utrecht, op de verbouwing van het station en vele blunders van de NS, maar ook op de student zelf. Als student ben je nooit klaar en heb je altijd wel wat te doen. Colleges bijwonen, papers schrijven, artikelen lezen, sociaal zijn, verenigingsdingen, tentamens voorbereiden, verdwalen, reizen, genoeg slaap proberen te krijgen, maar ook zelfreflectie is erg belangrijk.
Het studentenleven is erg hectisch en vraag veel van je. Het vraagt vooral veel discipline en doorzettingsvermogen om er voor te zorgen dat je je bed uitrolt en op tijd naar college gaat. Bovendien kan het vinden van een balans tussen 'leuke dingen' en 'minder leuke dingen', of wellicht 'stomme dingen', erg moeilijk zijn. Wie wil zijn tijd nu besteden aan stomme dingen? Het liefst spreek je elke dag af met vrienden en doe je zo vaak als mogelijk mee aan alle activiteiten die je studentenvereniging te bieden heeft. Hier is natuurlijk niets mis mee, zolang de balans maar niet zoek raakt en je ervoor kan blijven zorgen dat je er niet uitziet als een wandelend lijk.
Ritme is in het leven van een student namelijk ver te zoeken. Voor alle bezorgde ouders: dit komt door een samenloop van omstandigheden en is niet alleen te wijten aan het vele borrelen en het nachtbraken. Een student heeft nu eenmaal een gevarieerd rooster. De ene dag gaat de wekker om zeven uur, de andere dag om elf uur, en weer een andere dag gaat de wekker gewoon helemaal niet. Dit veroorzaakt ook het bijzondere eetpatroon van een student. Er zijn geen vaste tijden meer om te eten, je eet gewoon wanneer je honger hebt. Een nachtelijke snack is daarom voor veel studenten een bekend fenomeen. Ook het onverwachts erg aankomen of ineens wat afvallen is niet raar. Ik kan me voorstellen dat dit allemaal een beetje vervelend klinkt, maar geen zorgen; na een poosje wen je eraan en creëer je zelf een soort van 'balans'. Bovendien heb ik opgemerkt dat een groot voordeel van deze ogenschijnlijke ongemakken is dat je als student weinig tot niets merkt van de klok die een uur vooruit of achteruit gaat. Ook al gebeurt dit slechts twee keer per jaar, toch vind ik het een troostende gedachte.
Nu komen we bij een ander punt: zelluf doen?!
Je kunt als scholier (en als peuter) zo vaak het verlangen hebben om dingen zelf te doen en zelf te bepalen, maar ik kan je garanderen dat je nog vaak terug zal denken aan de tijd waarop je moeder je boterhammetjes smeerde. Je zult ook je ouders en de manier waarop ze je opgevoed hebben meer gaan waarderen. Hun lessen komen behoorlijk goed van pas! Want tja, als student moet je ineens alles zelf doen. Je wordt ineens lastiggevallen met allerlei verantwoordelijkheden en rekeningen die betaald moeten worden. Bovendien moet je je eigen was doen, zelf eten maken en zelf kijken wat voor weer het de volgende dag wordt aangezien er niemand meer is die je vertelt dat je maar beter een paraplu mee moet nemen. Oh ja, wanneer de koelkast leeg is moet je die zelf bij gaan vullen, en dat kost ook nog eens geld!
"Mijn zoon, luister naar de lessen van je vader, verwaarloos niet wat je moeder je leert. Hun lessen zijn een sierlijke krans om je hoofd, ze zijn een ketting om je hals." Spreuken 1:8
Studentenverenigingen horen er natuurlijk ook helemaal bij. Veel ouders schieten in de kramp bij het idee dat hun zoon/dochter lid is van een studentenvereniging, maar ik kan je zeggen dat het allemaal best meevalt. Een vereniging is de perfecte plek om jezelf te ontwikkelen, naar mijn idee misschien wel nog meer dan de universiteit of hogeschool. Het is een plaats waar je veel dingen leert die je niet op andere plekken kunt leren. Denk aan studentikoze formaliteiten, het waarderen van tradities, het presenteren van jezelf en het openstaan voor nieuwe dingen en andere mensen. Bovendien biedt het je de ruimte om je talenten in te zetten en ook om te leren om kritisch naar jezelf en naar je omgeving te kijken. Feestjes en borrels horen er natuurlijk ook bij maar afhankelijk van de vereniging of het dispuut waar je bij zit is er een goede balans tussen gezelligheid en verdieping. Ik zou dan ook iedereen die gaat studeren aanraden om bij een (christelijke) studentenvereniging te gaan. Het verreikt je leven, en ik denk oprecht dat je iets groots mist wanneer je de uitdaging niet aangaat. Kies een vereniging die bij je past, en die je biedt wat je zoekt. Haal er alles uit wat erin zit maar zorg er wel voor dat je een goede balans hebt tussen vrije tijd en studie. Skip niet te veel colleges omdat je slechts drie uur of minder hebt geslapen omdat je iets te lang bij een vergadering of borrel bent gebleven bijvoorbeeld. Daar krijg je namelijk vanzelf een beetje spijt van.
Je bent als student natuurlijk niet alleen bezig met werkelijk dingen 'doen', voor studie of andere zaken, maar het is ook meer dan noodzakelijk om aan jezelf te blijven werken. Door de zojuist beschreven hectiek kom je jezelf maar al te vaak tegen. Je mist je ouders, of de trein...
Je wordt eigenlijk vooral veel geconfronteerd met je zwakheden merkte ik. Dat is niet super fijn, maar het is erg belangrijk om jouw innerlijk uit te blijven pluizen. Er is namelijk sprake van een duidelijk patroon van actie-reactie in het studentenleven. Gebeurtenissen van alledag hebben veel invloed op je en het is belangrijk om te alles te blijven evalueren te kijken wat voor effect de situatie op je heeft. Zo leer je veel over jezelf. Vervolgens is het belangrijk om naar je handelen te kijken. Waarom doe ik dit? Wat zijn mijn motieven? Dit is een goede manier om er bij jezelf achter te komen waar je nog aan moet werken. Wat je sterke punten en je valkuilen zijn. 'Werk in uitvoering' is misschien nog wel het meest toepasselijk op de student zelf, want als student heb je veel ups en downs.
Als christen is het lastig om God dagelijks te blijven zoeken, terwijl dit juist essentieel is. Ik snap nu eigenlijk voor het eerst waarom men juist in de studententijd God loslaat (er zijn natuurlijk uitzonderingen). Er zijn zoveel andere dingen om je op te focussen in plaats van op je relatie met God. Je leven is zo druk dat je maar weinig tijd overhoudt. Ook door het gebrek aan regelmaat in je dag is het moeilijk om stille tijd of iets dergelijks in te plannen. Probeer dit toch zo goed mogelijk vast te houden! Als christen leef je door Gods kracht, dus wanneer jouw kracht opraakt en je uitgeput bent moet je weer even tanken bij je hemelse Vader! Het is zo verleidelijk om je hart te vullen met andere dingen, of om op andere manieren bij te komen van de drukte. Alternatieve manieren van het zoeken naar rust en kracht zijn slechts tijdelijk en zullen je nog meer afgepeigerd achterlaten dan je al was. Je kunt hier zelf vast wel voorbeelden van verzinnen...
"Kom naar Mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal Ik jullie rust geven." Matthëus 11:28
Niemand kan jou de rust geven die Jezus kan geven. Kom bij Hem als je moe bent en laat Hem je nieuwe kracht geven. Ik merk dat ik dat zo vaak nodig heb gehad de afgelopen maanden. Het waren zware maanden waarin veel is gebeurd. Er zijn zowel leuke als minder leuke dingen gebeurd, maar doordat ik samen met Jezus de uitdaging aan ben gegaan heeft hij mij dwars door alles heen sterker gemaakt. Hij kan situaties omdraaien, en wanneer wij er een prutje van maken weet hij alle rotzooi ten goede te gebruiken. Hij vormt ons en geneest ons. De studententijd is een tijd van persoonlijke groei, maar het is dus van wezenlijk belang om God bij je leven te blijven betrekken. Juist nu heb je hem nodig, en juist nu staat een prachtig ontwikkelingsproces op je te wachten. De studententijd is wellicht de meest leerzame tijd van je leven. Een tijd waarin God keihard met je aan de slag kan gaan als je Hem daar de ruimte voor geeft.
Leef met Hem en voor Hem. Ook als student is dat mogelijk. Ga naar God toe met je problemen, vertel Hem wat je bezighoudt. Vergeet niet dat Hij je kent, alles van je weet en alles ziet wat je doet. Dat is een bemoedigende gedachte, je bent gekend en geliefd, maar vergeet niet dat je ook goed moet opletten wat je doet. Je moet namelijk wel verantwoording af kunnen leggen van je daden. Ga na wat je motieven zijn want God kijkt naar het hart. Richt je op vorming, wees als klei in de hand van de Pottenbakker. Geef je leven aan Jezus, betrek Hem bij je leven en laat je vormen door Hem. Dat zal je studentenleven alleen maar waardevoller maken. Voor jezelf, voor de mensen om je heen en ook voor God.
Tot slot wil ik nog even benadrukken hoe erg ik het naar mijn zin heb, hoeveel ik leer en hoe dankbaar ik ben voor deze tijd. Ik zie erg uit naar wat de toekomst brengen zal en wat voor plannen God met me heeft in deze tijd van mijn leven.
"Vertrouw op de Heer met heel je hart, steun niet op eigen inzicht. Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan baant Hij voor jou de weg. Wees niet eigenzinnig, maar heb ontzag voor de Heer en ga het kwaad uit de weg." Spreuken 3:5-7
Weet dat je gekend en geliefd bent. Laat je dragen door Degene die de wereld in Zijn hand heeft.
Laat Hem je hart bewaken, en je vullen met Zijn liefde en wijsheid.
~ Rachèl
0 reacties:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie!