Wijze raad van een wijze jongen... met leukemie.

Misschien heb je dit filmpje al eens gezien op BEAM, maar ik vind het zo'n bijzonder filmpje dat ik het toch nog even wat extra aandacht wil geven. Een jongen met leukemie, Clayton, krijgt te horen dat hij nog ongeveer drie maanden te leven heeft. Dit is zijn verhaal, en zijn boodschap voor ons...



Hoe bijzonder! Deze jongen is al zijn hele leven ziek maar toch blijft hij zich richten op God en ziet hij het zelfs als een voorrecht dat hij mag weten wanneer hij dood zal gaan! Hij is niet eens bang voor de dood, want hij weet dat hij naar God zal gaan en dat stelt hem gerust. Hij is juist bang voor de mensen die niet weten waar ze heen gaan of denken dat ze het weten maar eigenlijk het niet weten. Er is zoveel dat ons afleid van waar het echt om gaat! Wat een wijsheid heeft deze jongeman en wat geweldig dat hij dit in z'n laatste dagen met ons wil delen. Clayton pakt hier de kern van alle problemen in onze maatschappij, afleiding en ondankbaarheid.

Als je weet dat je nog maar even zal leven, is het heel erg makkelijk om dankbaar te zijn voor alles wat je hebt en te genieten van elke dag. Het zou zomaar je laatste dag kunnen zijn! Maar wij weten niet wanneer we doodgaan, we hopen natuurlijk nog lang niet maar we weten het nooit zeker! We verwachten dat we pas dood zullen gaan als we tachtig zijn. Dat is misschien wel een van de belangrijkste redenen dat het voor ons veel minder belangrijk is om dankbaar en tevreden te zijn dan om te streven naar te meer. Betere telefoons, meer diploma's, meer geld, meer feestjes, grotere huizen, betere auto's, mooiere kleren... We zitten in een vicieuze cirkel en het draait eigenlijk alleen maar om geld...
"Want de wortel van al het kwaad is geldzucht." 1 Timotheüs 6:10 

We vergeten vaak hoe bijzonder sommige dingen eigenlijk zijn! Is het niet apart dat er water uit de kraan komt? Dat er mensen zijn geweest die leidingen aan hebben gelegd en waterzuiveringsinstallaties hebben gemaakt? Daar mogen we God super dankbaar voor zijn! We kunnen soms ook zo zeuren over school, maar er zijn zoveel mensen die helemaal niet naar school kunnen! Er zijn mensen die zichzelf te dik vinden en zichzelf haten om hun uiterlijk, mensen die gaan lijnen en zichzelf uithongeren terwijl bijna heel Afrika überhaupt geen eten heeft! We maken ons zorgen over de batterij van onze smartphone, maar er zijn ook mensen die zich zorgen maken over of ze wel of niet een plek zullen hebben om te slapen die nacht. Er zijn mensen die zich niet geliefd voelen en het idee hebben dat ze geen vrienden hebben, ze zijn zo depressief zal ze niet meer willen leven, maar wat denk je dat dakloze mensen iedere dag voelen? Denk je dat zij niet eenzaam zijn? En alsnog vechten zij voor hun leven! Wees dankbaar voor je leven! Wees dankbaar voor de inhoud van je koelkast! Wees dankbaar voor je ouders, ook al vind je ze soms vervelend. Je hebt ze tenminste nog! Dank God iedere ochtend wanneer het alarm op je telefoon afgaat voor het feit dat je überhaupt een telefoon hebt, dat er een nieuwe dag voor je klaar ligt met nieuwe uitdagingen! Wees geen chagrijn omdat je je bed weer uit moet! Je hebt tenminste een bed! Dank God en tel je zegeningen!

Zie je hoeveel dingen wij als vanzelfsprekend aannemen terwijl het helemaal niet vanzelfsprekend is! Het andere punt dat Clayton maakte was afleiding. Afleiding is vandaag de dag een krachtig wapen van Satan, vooral in de westerse wereld. De tv, het internet, onze hele wereld is gericht op entertainment. Het bepaalt onze gespreksonderwerpen, het beïnvloedt onze gedachten én het verspilt onze tijd. De volgende dingen zijn voorbeelden van tijdsverspilling:

1. Het internet
We zijn in staat om de hele dag rond te dwalen op het internet, zonder ook maar iets uit te voeren. Het is al bekend dat social media ons van het schoolwerk afhoudt, maar het houdt ons ook af van andere dingen die ertoe doen. Je leeft elke dag maar één keer, dus je moet er alles uithalen wat erin zit! En als je eerlijk bent kun je niet ontkennen dat het soms internet pure tijdverspilling is. Helaas lijdt God hier ook onder. De laatste handeling die we uitvoeren op een dag is eerder onze Facebook-feed bekijken dan met God praten! Nogmaals, denk erover na waar je je kostbare tijd aan wil besteden! De minuten, uren en dagen komen niet meer terug!

2. Zorgen
We maken ons heel erg vaak zorgen, en vergeten dat onze Vader in de hemel voor ons zorgt. Er is totaal geen reden om ons zorgen te maken en we schieten er ook niets mee op, maar toch doen we het. God voorziet in alles en Satan is degene die wil dat wij bezorgd zijn zodat we geen tijd meer hebben om blij en dankbaar te zijn. Sta het niet toe dat zorgen zich in je gedachten nestelen!

3. Onze telefoon
Onze telefoon is bijna ons kindje. We kunnen er bijna niet zonder, en ik zie dan ook heel erg vaak mensen compleet flippen wanneer de batterij van hun telefoon leeg is. Een telefoon op zich is natuurlijk niet verkeerd, maar de tijd die we op onze mobiel hebben gezeten hadden we beter kunnen besteden onze vrienden of familie! Het is maar wat je prioriteiten zijn, maar volgens mij zijn échte vriendschappen toch echt wat belangrijker dan virtuele vriendschappen. Bovendien is het behoorlijk asociaal om voortdurend met je mobiel in de weer te zijn, of niet?

4. Iedereen blij maken.
We zijn soms zo vaak bezig met het gelukkig maken van andere mensen, wat nooit lukt, dat we bijna vergeten voor onszelf te zorgen. Het lukt je toch niet om iedereen tevreden te houden, dus waarom probeer je het dan? Bovendien krijg je er vaak toch niets voor terug. Denk eens aan jezelf! Als je zelf niet blij bent kun je anderen ook niet blij maken!

5. Ons zorgen maken over wat anderen van ons vinden.
Dit doet iedereen, niemand uitgezonderd. Maar is het niet te gek dat wij ons geluk af laten hangen van andere mensen? Je moet blij zijn met jezelf, en anderen moeten je maar accepteren zoals je bent. Zie punt vier, je kunt niet iedereen blij maken... Je bent bijzonder en speciaal! Wees jezelf!

Deze vijf punten kwamen uit een filmpje van Blimeycow. Dat is een geweldige groep mensen die elke week een filmpje maken over onderwerpen die ons allemaal aangaan. Dit gaat gepaard met veel humor en sarcasme! Bekijk het filmpje hier: http://www.youtube.com/watch?v=YEsC0R-EwjA

Om even terug te gaan naar Claytons raad: laat je niet afleiden door dingen die er niet toe doen en wees dankbaar voor alles wat je hebt! Als dit voor hem werkt, iemand die aan het eind van zijn leven is, dan moet het voor jou zeker werken. Neem zijn houding ten opzichte van het leven als voorbeeld en 'be the difference you wish to see'! Richt je op wat belangrijk is!

"Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde: mot en roest vreten ze weg en dieven breken in om ze te stelen. Verzamel schatten in de hemel, daar vreten mot noch roest ze weg, daar breken geen dieven in om ze te stelen. Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn." Matteüs 6: 19-21 

~ Rachèl




0 reacties:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...