Perfectie bestaat niet

Perfectie bestaat niet.

Perfectie is saai.

Perfectie is vermoeiend.

Perfectie maakt je ongelukkig.
Toch lijkt het net alsof de nadruk heel erg op perfectie ligt. We worden constant geconfronteerd met mooie foto’s op social media, perfecte modellen, perfecte filters, perfecte mannen en perfecte levens. Overal komen we perfectie tegen, maar we leven in een leugen. Perfectie bestaat namelijk helemaal niet. De perfecte dingen die je ziet zijn nep. En wat nog het ergste is; wij vergelijken ons met deze perfecte dingen die eigenlijk helemaal niet mogelijk zijn. Hierdoor worden we onzeker en willen we altijd meer, we leven immers met de boodschap dat het altijd beter, mooier en leuker kan.
Ik wil je niet vertellen dat je nooit moet streven naar iets beters of dat je niet mag groeien, doe dat juist! Toch is het wel belangrijk om tevreden te kunnen zijn met wat je nu hebt en met waar je nu staat in het leven. Een nieuwe telefoon of computer maakt je voor even blij, maar je raakt er al heel snel aan gewend en dan wil je al weer wat nieuws.

Naast materiële dingen kun je dit principe ook toepassen op jouw levensloop. Misschien verwacht je wel dat je leven beter wordt wanneer je achttien bent en eindelijk zelfstandig bent. Of dat je leven helemaal klopt wanneer je getrouwd bent. Dat is alleen niet waar. Het leven bestaat uit seizoenen en elk seizoen heeft zijn eigen voordelen maar ook zijn eigen moeilijkheden. Ondanks dat ik het nu heel fijn vind om op kamers te wonen en mijn eigen leven te mogen inrichten wens ik vaak dat ik gewoon maar weer even tiener kon zijn. Dan had ik niet zoveel verantwoordelijkheden en hoefde ik niet elke avond zelf te zorgen dat ik eten heb. En als je trouwt dan ben je je hele leven samen met de persoon van wie je het meeste houdt, maar tegelijkertijd zit je ook altijd met een ander persoon opgescheept en heb je bijna geen privacy meer.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden die laten zien dat het gras misschien toch niet altijd groener is bij de buren. Anderen hebben het niet beter voor elkaar dan jij, hun leven is nu eenmaal anders. Jij bent uniek en jouw levensweg ook, net als die van hen. Het is logisch dat we soms zoeken naar vergelijkingsmateriaal om te pijlen ‘hoe wij het doen’, maar het is ongezond om dat overmatig te doen. Denk aan het vergelijken van je uiterlijk. Jij hebt jouw bouw, die ander heeft weer een andere bouw. Het is onmogelijk om van type lichaam te veranderen.

We kunnen niet perfect zijn en dat vraagt God ook helemaal niet van ons.  We hoeven niet altijd alles goed te doen en we mogen fouten maken. Voor Hem zijn wij al perfect, Hij kijkt naar onze potentie en vergeeft ons onze fouten. Hij maakte ons en hij kent ons. Jij bent geroepen om jij te zijn en ik ben geroepen om mij te zijn. Bloemen kijken ook niet steeds naar elkaar om te bepalen wie de mooiste is. Ze doen andere bloemen ook geen pijn om zichzelf mooier te voelen. Bloemen die bloeien gewoon.

Ik denk dat jij op je best bent wanneer je jezelf bent. Ik daag je uit om jouw eigen leven te leiden en de plek te accepteren waar je nu bent. Je hoeft ook niet te verbergen wanneer  je leven niet helemaal op orde is. Het lijkt misschien alsof dat bij anderen wel zo is, maar zou dat echt zo zijn? God bepaalt de seizoenen waar je doorheen gaat en weet welke leuke en minder leuke dingen daarbij horen. Hij is altijd bij je. Je mag de persoon worden die God in gedachten had toen Hij je maakte.
Daar mag je naartoe groeien, mooie bloem!

 “A flower doesn’t think of competing with the flower next to it. It just blooms.

“U was het die mijn nieren vormde, die mij weefde in de buik van mijn moeder. Ik loof u voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan, wonderbaarlijk is wat u gemaakt hebt. Ik weet het, tot in het diepst van mijn ziel.” Psalm 139: 13-14
~ Rachèl

1 reacties:

  1. Goed stuk Rachèl. Met plezier gelezen.

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...