Sommige mensen hebben Jezus niet nodig om gelukkig te zijn...

Kijk, bij sommige mensen is het gewoon overduidelijk dat ze Jezus nodig hebben. Ze zijn ongelukkig of zelfs depressief, onzeker, suïcidaal of op zoek naar de zin van het leven. Maar er zijn ook mensen bij wie het allemaal goed gaat, zonder Gods hulp. Er zijn zoveel goede en vredelievende mensen om mij heen die niét geloven. Ze hebben fatsoen, geven om hun medemens en maken verstandige keuzes. Hoe verklaren wij dit als christenen? Je kunt toch alleen gelukkig zijn als je je hart aan Jezus hebt gegeven? Hoe kan het dan toch zo zijn dat sommige mensen God niet nodig hebben om gelukkig te zijn?



"Dit is het verbond dat ik na die tijd met het volk van Israël zal sluiten – spreekt de Heer: In hun hart zal ik mijn wetten leggen, in hun verstand zal ik ze neerschrijven." Hebreeën 10:16 
"Wanneer namelijk heidenen, die de wet niet hebben, de wet van nature naleven, dan zijn ze zichzelf tot wet, ook al hebben ze hem niet. Ze bewijzen door hun daden dat wat de wet eist in hun hart geschreven staat; en hun geweten bevestigt dit, omdat ze zichzelf met hun gedachten beschuldigen of vrijpleiten." Romeinen 2:14-15

God heeft ieder mens op aarde een geweten gegeven, het besef van goed en kwaad. Mensen die naar hun geweten luisteren zijn in staat om goede en verstandige keuzes te maken en om te doen wat hen gelukkig maakt. Mensen die niet in God geloven zijn niet per se altijd losbandig, egoïstisch, overspelig, leugenaars of wat dan ook. Zij hebben ook een geweten en weten ook echt wel wat goed is en wat fout is, daar hoef je God dus niet voor te kennen.

Soms doen wij christenen net alsof iedereen die niet in God gelooft ongelukkig is en God nodig heeft, maar met dat speciale kadootje van God is iedereen in staat om gelukkig te zijn. Je hoeft eigenlijk alleen maar naar dat stemmetje van binnen te luisteren. Op die manier weet je dat het niet goed is om mensen te pesten of buiten te sluiten, om conflicten op te lossen met geweld en om iemand te bedriegen. Men weet ook dat het niet de bedoeling is dat er zoveel armoede in deze wereld is, iedereen hoort gelijk behandeld te worden en gelijke kansen te hebben in het leven. Dit soort dingen leren christenen uit de bijbel, maar dat sommige mensen dat niet zo hebben geleerd wil niet zeggen dat ze er helemaal niets vanaf weten!

Als je toch een geweten hebt, en zo in staat bent om een goed en gelukkig leven te leiden, waar heb je Jezus dan nog voor nodig? Niet om gelukkig te worden, maar wel om gered te worden. Omdat iedereen fouten maakt, ondanks het hebben van een geweten, heeft niemand ooit een kans op een mooie toekomst met God. God is zo perfect en zo heilig, dat wanneer je niet perfect of heilig bent je niet in zijn aanwezigheid kunt zijn en niet naar de hemel kunt gaan wanneer je sterft. Het maakt dus niet uit wat voor goed mens je bent, na één leugentje heb je dus al een probleem...

Jezus is de sleutel tot God. Niemand kan bij God komen zonder eerst naar Jezus te gaan.  Jezus is ook de sleutel tot eeuwig leven en tot redding. Niemand kan gered worden zonder Hem. Jezus heeft namelijk alle zonden van de wereld op zich genomen door vrijwillig naar deze aarde te komen om te sterven voor ons, omdat Hij zoveel van ons houdt. Daarom ben je gered en kun je bij God komen. Als je dus nog langer wil blijven leven dan dít leven, heb je toch écht Jezus nodig. Wie wil dat nou niet? Wie wil nou niet een eeuwig leven met God? Wie nou niet in Gods heerlijkheid verblijven?

Bovendien geeft een leven met Jezus je nét dat extraatje waardoor je leven nét wat spannender wordt dan die van niet-christenen. Je weet bijvoorbeeld dat je geliefd bent door God en dat je met een doel op deze aarde rondloopt, je hebt altijd iemand om mee te praten. Je weet dat er iemand voor je zorgt en jouw levensweg voor je heeft uitgestippeld. Je hebt toegang tot Gods heerlijkheid, je mag prachtige wonderen aanschouwen, je bent getuige van Gods werk, je overziet het 'hogere plan', je bent koninklijk,  je neemt deel in de geestelijke strijd (wat soms ook nog best spannend is), je ontvangt eeuwig leven en noem maar op. Geloven in God geeft je vooral zekerheid en houvast. Als je God eenmaal hebt gevonden en hebt gezien wie Hij écht is, wil je niet meer anders.

Maar hoe verkoop je dit nu aan niet-christenen die gelukkig zijn? Stel je zegt tegen zo iemand dat hij/zij geliefd is, dan denkt diegene misschien 'nou dat is mooi'. Het is zo lastig om uit te leggen wat er nu zo mooi is aan God, en waarom het nu zo essentieel is dat je je hart aan Hem geeft. Zeker als diegene nog nooit of slechts weinig moeilijke dingen heeft meegemaakt. Hoe kun je nou het begrip 'kleur' uitleggen aan iemand die kleurenblind is?

Eerlijk gezegd zou ik het niet weten... Jezus zegt zelf: ‘Gezonde mensen hebben geen dokter nodig, maar zieken wel.' Gezonde mensen hebben dan misschien wel geen dokter nodig, maar wel een redder! Hij zegt ook: 'Het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan.’ Het is dus heel erg moeilijk om iemand bij wie alles goed gaat, te overtuigen van het feit dat ze Jezus nodig hebben...

Weet je wat zo mooi is? Wij hoeven helemaal niemand te overtuigen. De Heilige Geest is degene die overtuigd. Wij hoeven deze taak dus niet op ons te nemen, het enige wat we moeten doen is beschikbaar zijn. Beschikbaar zijn voor Gods Geest wanneer Hij aan het werk wil. Wij zijn Gods instrumenten en Hij wil ons gebruiken om de wereld te bereiken. Wees dus gewoon bereid en luister naar wat de Geest je ingeeft. Ga niet zelf de strijd aan met je overtuigingskracht. Laat in je levenswandel blijken dat je bij Jezus hoort, laat je licht schijnen. Wees een goede ambassadeur van het koninkrijk van de hemel en wees niet schijnheilig. Wees echt en wees goed, geeft God eer in alles wat je doet.


"Vertrouw op de Heer met heel je hart, steun niet op eigen inzicht.

Denk aan hem bij alles wat je doet, dan baant hij voor jou de weg." Spreuken 3: 5-6 


"Wacht op de Heer, wees dapper en vastberaden, ja, wacht op de Heer." Psalm 27: 14



~ Rachèl







1 reacties:

  1. Dank je wel. Wat heb je dit duidelijk en mooi geschreven.

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...