Evolutie of schepping?

Hier is het dan eindelijk. Mijn post over evolutie. Evolutie en schepping zijn onderwerpen die heel erg veel worden besproken. Zowel onder gelovigen als ongelovigen. We willen immers allemaal weten waar we vandaan komen, toch? De meesten van ons weten wel wat de evolutietheorie inhoud, dit ga ik daarom niet bespreken. Ik ga proberen om interessante punten van zowel de evolutietheorie als de scheppingstheorie uit te lichten...



 Wat ik erg interessant vind aan de evolutietheorie is dat er uit niets, iets is ontstaan. Dat is gewoon erg bijzonder. En als er dan wel wat stofjes rondzweven, waar komen die dan vandaan? Dat is de hamvraag! Ik vind het ook bijzonder hoe de aarde dan vanuit die oerknal precies in de juiste baan is 'gesprongen'. Op de perfecte afstand van de zon etc. Is dat toeval?

Veel mensen willen graag feiten zien, geen theorieën waarbij 'geloof' aan te pas komt. Het knullige is alleen dat er geen waarneembare theorie is. Evolutie is namelijk een proces van miljoenen jaren en wij leven gemiddeld 80 jaar! Je kunt als mens dus nooit evolutie waarnemen. Bovendien geloven mensen die de evolutie theorie aanhangen in zekere zin ook! Iemand zei eens: "I haven't seen it myself, but I believe what the textbooks tell me." Men gelooft en vertrouwt erop dat wetenschappers hun werk goed hebben gedaan en wisten waar ze het over hadden.

Voor veel mensen klinkt de evolutie heel logisch. Volgens mij is het helemaal niet zo logisch dat een vis de middelen ontwikkeld om te vliegen als een vogel. Hoe kreeg dat visje ineens longen? En speciale lichte botten om te kunnen vliegen? Hoe komt de giraffe aan z'n lange nek? De bomen werden hoger zeker en daardoor had de giraffe een langere nek nodig, duhhh. En jij? Ben jij begonnen als amoebe? Deze wonderbaarlijke transformaties worden meestal verklaard met: het gebeurde in MILJOENEN jaren! Dat vind ik eerlijk gezegd een beetje een raar excuus. Moeten we daar genoegen mee nemen?

Wat ik ook een belangrijk aandachtspunt vind is het verschil tussen mens en dier. Hebben dieren een ziel? Kunnen dieren keuzes maken, net zoals mensen? Hebben zij gedachten en kunnen zij kennis vergaren, zoals mensen dat kunnen? Denk je dat je kat bij je komt zitten omdat het oprechte gevoelens van liefde voor je voelt? Of dat een mug echt nadenkt van: goh wie zal ik nu eens prikken? Genoeg met de gekkigheid, je snapt mijn punt. Mensen zijn geen dieren. Mensen hebben een ziel, dieren niet. Dieren gaan af op hun instinct, mensen kunnen keuzes maken. "Mensen zijn wel dieren! Dieren zijn alleen minder ontwikkeld dan mensen." Echt waar? Hoe komt dat dan? Ik betwijfel het...

"The problem with people who don't believe in evolution, is that they don't have imagination."

In het Nederlands: "Het probleem met mensen die niet in de evolutietheorie geloven, is dat ze geen fantasie hebben." Dit vond ik een geweldige opmerking van een vrouw die werd geïnterviewd in de documentaire van Ray Comfort: Evolution vs. God. Je kunt de documentaire hier bekijken:
https://www.youtube.com/watch?v=U0u3-2CGOMQ

Hebben mensen die in God geloven geen fantasie? Hmmm, dat is toch grappig want we geloven in een God die we niet kunnen zien. Daar heb je best wel fantasie en voorstellingsvermogen voor nodig, vind je niet? Wanneer je genoeg fantasie hebt om te geloven in de evolutietheorie, heb je ook genoeg fantasie om te geloven in een Almachtige Schepper. Waarom doet men dat dan niet? Er wordt ook wel eens gezegd dat gelovigen God gebruiken om alle onmogelijke en onverklaarbare dingen te verklaren. Lekker makkelijk, en dan hoef je ook niet meer zelf na te denken. Maar is dat zo? Ik snap heel goed dat dat zo over kan komen, maar in werkelijkheid komen alle onmogelijke en onverklaarbare dingen van God. Wij zeggen dit niet zodat we er zelf niet meer over na hoeven te denken maar omdat we de Schepper kénnen.

Logisch gezien is een 'maaksel' het bewijs voor een Maker. Wanneer je een schilderij vindt vraag je je af wie dat gemaakt heeft. Dat schilderij kwam er niet uit zichzelf, maar iemand heeft dat schilderij gemaakt. Dit lijkt een heel zwak argument, maar is het je wel eens opgevallen hoe standvastig en fel christenen zijn als het hierop aankomt? Christenen kénnen hun hemelse Vader, en wéten dat Hij de aarde heeft gemaakt. De meeste ongelovige mensen kunnen hier weinig mee, want het is immers heel moeilijk om je een voorstelling van God te maken als je niet in Hem gelooft. Het is dan ook moeilijk om te begrijpen hoe je in iets kan geloven wat je niet kunt zien. Er borrelen veel vragen op en dat is zeer begrijpelijk. In de bijbel staat:

"...maar wij verkondigen een gekruisigde Christus, voor Joden aanstootgevend en voor heidenen dwaas. Maar voor wie geroepen zijn, zowel Joden als Grieken, is Christus Gods kracht en wijsheid, want het dwaze van God is wijzer dan mensen, en het zwakke van God is sterker dan mensen."
(1 Korintiërs 1:23-25)

Ik zou je graag een vraag willen stellen. Als jij hier per toeval op aarde bent, als product van de evolutie, als (hopelijk) wens van je ouders, een mini mensje op een grote aarde, op een planeetje in een gigantisch universum, wat heb jij dan voor waarde als persoon? Wat is je levensdoel? 'Het leven is wat je er zelf van maakt' zeggen sommigen dan. Nou dan hebben mensen in Afrika het niet zo goed getroffen. Maar goed, je snapt mijn punt. Wat ben jij waard? Vanuit de evolutietheorie gezien niets, voor jou net zo goed een ander. Dat vind ik persoonlijk geen fijne gedachte, want wat is het leven dan nog waard?

Wat ik geweldig vind aan geloven in God is dat je geliefd en gewild bent. Je hoort het goed, je bent het kostbare bezit van een almachtige God die als een liefdevolle Vader voor je wil zijn. Hier onder zie je mijn (kortere) versie van 'Vaders Liefdesbrief'. Als het ware een brief aan jou, gebaseerd op Bijbelteksten. Je kunt zo een goed idee krijgen van hoe liefdevol God is en hoe prachtig hij je vindt, in tegenstelling tot de evolutietheorie die jouw verteld dat je een nietszeggend beest bent die toevallig ontstaan is...





 ~ Rachèl

2 reacties:

  1. Unknown zei:

    Hi Rachel,

    Wat een leuke blogsite heb je! Ik hoorde via via over jouw blog. Wij zijn van www.bestlifechurch.nl, en hebben op het moment een enorm mooi getuigenis van een beruchte Roma familie die zich in de afgelopen maanden bekeerd hebben. De EO heeft in het programma 'de Verandering', het bekeringsverhaal uitgezonden. Dit is een link naar het programma: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1399145
    Nu vroegen wij ons af, zou jij het leuk vinden om daar een bericht over te schrijven? We proberen via het internet nu ook mensen naar God te brengen, en er is wat dat betreft nog genoeg gebied te winnen. Via deze weg kunnen we jouw en onze website zichtbaarder maken voor Google en natuurlijk het werk van God laten zien aan de mensen.
    Ik zie uit naar je reactie!

    Met vriendelijke groet,

    Joella

  1. Anoniem zei:

    Hey Rachèl,
    Ondanks dat ik nog niet echt een kamp gekozen heb en ook deze twee kampen elkaar niet uitsluiten maak je wel een denkfout. Evolutie theorie ≠ oerknal. Er zijn meerdere theorieën mogelijk op wetenschappelijke basis die niet uitgaan van niet » iets. Mee eens dat mensen bewijzen willen zien, maar uiteindelijk is er voor beiden een soort van geloof nodig. De een is door een aantal sluitende theorieën aannemelijker om te geloven. Er blijft nog steeds een geloof nodig. Evolutie duurt geen miljoenen jaren voordat je deze "waar" kunt nemen. De erfelijkheid's leer onder andere in het leven gebracht door Gregor Mendel(http://nl.wikipedia.org/wiki/Gregor_Mendel). Zag bij fruitvliegjes ( die leven korter ) dat als je deze heel vaak met elkaar kruiste. Er "spontaan" een andere kleur ogen ontstond. Voor de verandering van de ogen is slechts een kleine mutatie nodig van een gen. De aanname dat een vis ineens longen krijgt is ook onjuist. Het is een opstapeling van mutaties die samen tot iets nieuws komen. Nu vind ik het ergens ook lastig aan te nemen en te beschrijven hoe het dan wel gelopen moet zijn maar ik bied wat tegenwicht, omdat ik vind dat jij jezelf er wel makkelijk vanaf maakt :D.
    Mutaties - die aan de grond liggen van evolutie - zijn wél waar te nemen er gebeuren er namelijk een heel aantal in een mensen leven. Voor veel van deze mutaties geldt dat je daar zelf weinig van merkt tenzij je er dood aan gaat ( lees: kanker ). Zo hebben sommige stammen in Afrika een andere soort bloedcellen die beter tegen malaria beschermen. Ik kan dit lijstje nog wel aanvullen met eigenschappen die redelijk recent zijn waargenomen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Sikkelcelanemie. Best gek als er geen evolutie zou optreden. De mensen zouden immers hetzelfde zijn als je Adam en Eva mag geloven of de ark van Noach, je hebt dan variatie van in totaal 8 mensen. Kijkend naar iets als haarkleur moet dan al zo goed als onmogelijk zijn.
    Over dat mensen die in God geloven meer "imagination" hebben. Ik zou het bijna omdraaien als. Dat mensen die van niets iets kunnen maken eigenlijk nog meer "imaginatie" hebben.
    Uiteindelijk sluit je af met een argument wat in mijn oren neerkomt op "?De evolutie theorie vertelt dat je niks waard bent. Dus geloof maar in God want dan ben je gewild." Misschien is dat gevoel van gewild zijn juist de redenen waarom mensen de evolutie theorie als zodanig niet willen aanvaarden of niet als een serieuze optie overwegen.

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...