Wat je écht moet weten voordat je sterft

Vorige week kreeg ik de volgende vraag binnen:

"Ik heb een vraagje voor je. Als je opgegroeid bent met ouders die niet geloven en daardoor niks van een geloof afweet, als ware ben je dan atheïst, zou je dan wel worden toegelaten tot Gods rijk? Jij als persoon kan er dan niks aan doen dan je niet weet dat hij bestaat. Maar hij heeft je wel gemaakt dus dan zou het onredelijk zijn om je niet de hemel in te laten.. hoe kijk jij hier tegen aan?"

Dus in het kort: Als je het evangelie nooit hebt gehoord, wordt je dan alsnog veroordeeld?




We hebben het hier over 'de dag des oordeels'. De dag waarop God een oordeel zal vellen over iedereen. Hij doet dat op basis van Zijn Woord, neem bijvoorbeeld de tien geboden en de lessen die Jezus ons leerde. God is een rechtvaardige God, Hij zal zijn schepselen volkomen eerlijk beoordelen met als maatstaf zijn rechtvaardige normen.

Hij is namelijk onpartijdig, (Romeinen 2:11)
Hij beoordeeld ieder mens naar zijn daden, (Romeinen 2:6)
en Hij beoordeeld ieder mens naar de kennis die hij heeft (Lucas 12: 48)

Hieruit kun je dus concluderen dat God je niet kan veroordelen als je nog nooit hebt gehoord van het evangelie (het reddingsplan met Jezus in de hoofdrol). Het staat vast dat ieder mens fouten heeft gemaakt, daardoor niet bij God kan komen en moet boeten voor zijn daden, maar God heeft daar een oplossing voor bedacht. Anders zou namelijk de hele mensheid in de hel belanden!

"Er is geen mens rechtvaardig, zelfs niet één, er is geen mens verstandig,
er is geen mens die God zoekt. Allen hebben ze zich afgewend, heel de mensheid is verdorven.
Er is geen mens die nog het goede doet, er is er zelfs niet één." Romeinen 3:10-12

Jezus is de oplossing en als je nooit over Hem hebt gehoord zou het inderdaad onrechtvaardig zijn van God om je zonder pardon naar de hel te sturen. Dat doet God ook niet. Opmerkelijk om te lezen is dan ook dat Jezus afdaalde naar het dodenrijk om het evangelie te verkondigen aan de mensen die leefden 'voor Zijn tijd'! (1 Petrus 3:19-20) Jezus komt ook niet terug naar de aarde vóórdat alle volken over Hem hebben gehoord. Waarom denk je dat er zendelingen zijn! Ik geloof dat God ervoor zal zorgen dat iedereen eens in zijn/haar leven een gelegenheid heeft om te kiezen. Je kunt dan dus niet meer zeggen dat je er niet vanaf wist. Mocht iemand alsnog nooit van Jezus hebben gehoord aan het eind van zijn leven, geloof ik dat God genadig is. Denk hierbij aan jonge kinderen die komen te overlijden. Hoe dat allemaal precies zit, daar heb ik ook geen antwoord op.

Aangezien degene die deze vraag stelde waarschijnlijk niet heeft gehoord over God en Zijn reddingsplan ga ik hem nu vertellen wat dat plan precies inhoud. Ga er eens lekker voor zitten...

We hebben te maken met een almachtige God. De schepper van hemel en aarde. Hij is een goede en rechtvaardige God, die zielsveel van zijn schepselen houdt, en niet met zich laat sollen. Hij openbaarde zichzelf aan Mozes als volgt:

"De HEER ging voor hem langs en riep uit: ‘De HEER! De HEER! Een God die liefdevol is en genadig, geduldig, trouw en waarachtig, die duizenden geslachten zijn liefde bewijst, die schuld, misdaad en zonde vergeeft, maar niet alles ongestraft laat..." Exodus 24:6-7 

God is heilig, God is perfect. Door de komst van de zonde in de wereld is er een kloof ontstaan tussen jou en God. Door onze zondige aard en de neiging om slechte dingen te doen kunnen we niet meer bij Hem komen. We kunnen onszelf lang vertellen dat we goede mensen zijn, maar zijn we dat ook echt? Als we nu voor God zouden komen te staan zouden we dan door Hem aangenomen worden? Laten we de test eens doen met een paar van de tien geboden. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

1. Heb je wel eens iets of iemand boven God geplaats en aanbeden?
2. Heb je Gods naam wel eens gebruikt als scheldwoord?
3. Heb je wel eens met lust naar iemand gekeken?
4. Heb je wel eens iemand gestolen? (iets gepakt dat niet van jou was)
5. Hoe je wel eens gelogen?
6. Ben je wel eens jaloers geweest?

Hmmm. Dat valt tegen hé.

Je moet de dag des oordeels eigenlijk zien als een rechtszaak. Als je de regels overtreedt wordt je schuldig verklaard, en daarbij maakt het niet uit wat voor leuke gast of meid je bent. De rechter zegt ook niet: "Nou, je hebt deze regels wel met een korreltje zout genomen, maar ik spreek je vrij omdat je zo'n fantastische kerel bent." Daar doet God niet aan, Hij is een rechtvaardige God. Bij het overtreden van Gods wetten en regels hoort als eindbestemming: de hel.

Niemand kan hieraan ontkomen. Wij zijn allemaal tegen zijn regels ingegaan en hebben lekker gedaan wat we zelf willen. We moeten hier echter wel verantwoording voor afleggen, en zonden gaan niet afgestraft voorbij. Het ontkennen van Gods bestaan, het verkeerd gebruiken van Zijn naam, het pijn doen van medeschepselen en noem zo maar op. Het is een uitzichtloze zaak, want geen enkel mens is goed genoeg voor de hemel. Wij zijn allemaal ten dode opgeschreven, maar daar heeft God wat op bedacht.

Hij koos ervoor om Zijn eigen Zoon naar de aarde te sturen om de straf van alle zonden van de wereld op zich te nemen. Jezus stierf een verschrikkelijke dood, een marteldood aan het kruis, geheel vrijwillig uit liefde voor ons. Wanneer wij Jezus aannemen als Heer en Verlosser worden al onze zonden uitgewist en kunnen we weer bij God komen. Ons strafblad wordt weggegooid, er is immers iemand anders geweest die voor onze fouten heeft geboet. Jezus. Alleen door Jezus stel je je toekomst veilig. Sommigen zeggen: "Meerdere wegen leiden naar Rome." Helaas gaat dit niet zo bij God. Slechts één weg leidt naar God, slechts één weg leidt naar de hemel. De sleutel tot God is Jezus, en jij hebt Hem hard nodig.

Als jij morgen dood zou gaan, waar zou je dan terecht komen? Het ontkennen van Gods bestaan en Zijn regels maakt niet dat ze weggaan.

Ontken jij het bestaan van God omdat je anders verantwoording af moet leggen voor je daden? Misschien bevalt het je veel te goed om lekker je eigen ding te doen.. Denk hier eens goed over na!

De blijde boodschap van het evangelie is dat Jezus ons vrijgekocht heeft van zonde uit liefde voor ons. Zijn redding wordt je gratis aangeboden maar je moet het nog wel in ontvangst nemen. Als ik jou een briefje van vijftig euro voorhoudt moet je nog wel je hand uitstrekken om het briefje aan te pakken. Keer je af van je zonden en volg Jezus! Hij is de Weg naar God!

Heb je hier vragen over, je kunt me gerust mailen of iets dergelijks. Hoe nodig je Jezus uit in je leven als Heer en Verlosser, en hoe werkt het dan verder? Ook hier over kun je me mailen. Doe het alsjeblieft! Bedenk wel dat de keuze voor Jezus de belangrijkste keuze is die je kunt maken in je leven. Het is alles of niets. Na het horen van deze boodschap is de keuze aan jou. Aanvaard je Jezus, of verwerp je Hem? Niet kiezen is ook kiezen...

"Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. God heeft zijn Zoon niet naar de wereld gestuurd om een oordeel over haar te vellen, maar om de wereld door hem te redden. Over wie in hem gelooft wordt geen oordeel uitgesproken, maar wie niet in hem gelooft is al veroordeeld, omdat hij niet wilde geloven in de naam van Gods enige Zoon." Johannes 3:16-18 

~ Rachèl





3 reacties:

  1. Anoniem zei:

    wow, superheftig maar heel mooi geschreven, echt !

  1. Christel zei:

    HELD!

  1. Anoniem zei:

    Ik vind het zo mooi! Alles wat je schrijft ! Ik zal voor je bidden! X

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...