Van Roma naar Koningskind

Poeh! Ik heb eindelijk vakantie. De examens zijn voorbij, de stress ebt langzaam weg, dus ik heb eindelijk weer tijd en ruimte in mijn hoofd om te schrijven. Heb jij ook vakantie? Of heb je zelf nog toetsen? Om even los te komen van het leerwerk wil ik je graag een prachtig bekeringsverhaal vertellen. En ook als je al wél vakantie hebt natuurlijk! De hoofdpersoon in dit verhaal is Romano Nicolich, een lid van een zigeunerfamilie die een erg slechte reputatie had. Hád.


Van kopjes als: 'Roma-familie Nicolich zwerft weer door de stad' en 'Roma-familie Nicolich slaat weer toe' naar 'Beruchte Roma-familie massaal bekeerd'. Wat een verschil! Romano is onderdeel van deze familie die jarenlang Utrecht onveilig heeft gemaakt met hun asociale en agressieve gedrag. Het was daarom voor iedereen een grote verrassing om te horen dat deze familie massaal bekeerd is...

Langzamerhand begon Romano God te leren kennen, in de gevangenis. Hij veranderde zo erg dat iedereen het merkte, en zo erg dat ook de rest van de familie begon te branden van enthousiasme voor God. De oude Romano is weg, Romano is in Jezus een nieuwe schepping geworden.

Wij kunnen mensen soms zo makkelijk afschrijven, en we denken vaak dat sommige mensen niet meer te redden vallen. God schrijft niemand af, Jezus is voor iedereen gestorven. Voor jou, voor mij en ook voor Romano. Jezus stierf ook voor criminelen, en nam ook hun straf op zich. Laten we eens kijken naar Barabbas, de enige die écht heeft ervaren hoe het is als Jezus je plaats inneemt.

"Nu had de prefect de gewoonte om op elk pesachfeest één gevangene vrij te laten, en die door het volk te laten kiezen. Er zat toen een beruchte gevangene vast, die Jezus Barabbas genoemd werd. En dus vroeg Pilatus hun, toen ze daar waren samengestroomd: ‘Wie wilt u dat ik vrijlaat, Jezus Barabbas of Jezus die de messias wordt genoemd?’ Hij wist namelijk dat ze hem uit afgunst hadden uitgeleverd. Terwijl hij op de rechterstoel zat, werd hem een boodschap van zijn vrouw gebracht: ‘Laat je niet in met die rechtvaardige! Om hem heb ik namelijk vannacht in een droom veel moeten doorstaan.’ Ondertussen haalden de hogepriesters en de oudsten het volk over: ze moesten om Barabbas vragen, en Jezus laten doden. Weer nam de prefect het woord en hij vroeg opnieuw: ‘Wie van de twee wilt u dat ik vrijlaat?’ ‘Barabbas!’ riepen ze. Pilatus vroeg hun: ‘Wat moet ik dan doen met Jezus die de messias wordt genoemd?’ Allen antwoordden: ‘Aan het kruis met hem!’ Hij vroeg: ‘Wat heeft hij dan misdaan?’ Maar ze schreeuwden alleen maar harder: ‘Aan het kruis met hem!’" Mattëus 27:15-23

Waarom zou Jezus wel voor jou sterven en niet voor Barabbas? Waarom zou jij wel een nieuw leven met Jezus verdienen? Jij bent geen haar beter dan Barabbas. We moeten goed onthouden dat we onze redding niet aan onszelf te danken hebben, maar dat onze redding door Gods genade ons alleen aangeboden wordt. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende zonden. Als Jezus van jou houdt, dan houdt Hij ook van mij en als Hij voor jou zijn leven geeft dan geeft Hij zijn leven ook voor mij.

Je zou zonden kunnen vergelijken met flatgebouwen. Misschien ben je wel eens in een stad geweest met hele grote flatgebouwen. Als je voor al deze flatgebouwen staat zie je dat de ene flat hoger is dan de ander. Maar als je boven de flatgebouwen zou vliegen zou je slechts vierkantjes zien. Dat is hoe God onze zonden ziet. Hoog of laag, het maakt niet uit, een flat is een flat. Veel of weinig zonden, het maakt niet uit, een zonde is een zonde. God maakt geen onderscheid, en vergeeft al onze zonden.

Wij hebben allemaal een flatgebouw dat gesloopt moet worden. Wij kunnen zelf onze flat niet kleiner maken, maar wanneer wij ons leven aan Jezus geven dan zal Hij onze zonden wegwassen en onze flatgebouwen met de grond gelijk maken. Dat kunnen wij een nieuw gebouw gaan bouwen, met Jezus als ons fundament. We krijgen een nieuw leven.

God maakt geen onderscheid en Hij houdt van alle mensen evenveel. Als Jezus bereid was om de flat van Romano te slopen, waarom zou Hij dat dan niet voor jou willen doen? Wanneer jij Jezus Zijn werk laat doen dan zal ook jij van binnenuit veranderen, net zoals dat gebeurde met Romano. Aarzel niet, en weet dat Jezus ook jou wil redden.

Wil je meer weten over het getuigenis van Romano? Via deze link kom je op de pagina waar je de aflevering van 'De Verandering' terug kunt kijken waarin Romano uitgebreid geïnterviewd wordt.


"Door zijn genade bent u nu immers gered, dankzij uw geloof. Maar dat dankt u niet aan uzelf; het is een geschenk van God en geen gevolg van uw daden, dus niemand kan zich erop laten voorstaan. Want hij heeft ons gemaakt tot wat wij nu zijn: in Christus Jezus geschapen om de weg te gaan van de goede daden die God heeft voorbereid." Efeziërs2: 8-10 

~ Rachèl






0 reacties:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...