Als we eerlijk zijn

Soms heb ik de moed niet om een nieuwe blog te schrijven. Soms lukt het gewoon niet. Soms liggen mijn gevoelens zo overhoop dat ik het idee heb dat ik op dit moment, niet wat kan betekenen voor anderen. Geen mooie bemoedigende woorden van mij vandaag. Omdat ik te labiel ben. Te eenzijdig. Te niet bij elkaar geraapt.
De wereld om ons heen bestaat voornamelijk uit entertainment en heel veel prikkels. Uit uiterlijkheden en opgezette muurtjes waardoor het lijkt alsof het met iedereen geweldig gaat. Kijk maar eens naar alle posts op Facebook of Instagram. Fantastisch. Kan niet beter. En dat terwijl we allemaal best weten dat het echt niet altijd zo goed gaat als het lijkt. Dat minder leuke dingen vaak achtergehouden worden. Wanneer er iets niet goed gaat in je leven lijkt soms het alsof dat jou alleen overkomt, dat je er alleen voor staat. Alsof jouw geluk ingepikt is door een ander. Met iedereen gaat het goed, maar met jou niet zo.


Misschien herken je dat bij je cijfers die zo tegenvallen, terwijl andere mensen ruime voldoendes halen zonder geleerd te hebben. Of bij die stomme Vaderdag, want je bent jouw vader verloren of kent hem niet eens. Ik raakte soms erg ontmoedigd als ik zag dat iedereen om me heen ineens ging trouwen of een relatie kreeg terwijl ik zelf nog in het verwerkingsproces van mijn break-up zat. Dan vroeg ik me af of ik ooit nog weer iemand zou tegenkomen met wie ik mijn leven mag delen. 

Het lijkt soms ook net alsof niemand met dezelfde dingen worstelt als ik. De dingen waar ik moeite mee heb gaan anderen juist makkelijk af. Alleen en onbegrepen blijf ik achter, midden in mijn vijvertje wanhoop, verdriet en zelfmedelijden.


We hebben elkaar nodig. Toen God de mens schiep constateerde Hij meteen dat het niet goed is dat de mens alleen is. Mensen zijn gemaakt voor een hechte band met God en met elkaar. Het is tijd om eerlijk tegen elkaar te zijn. Je hoeft je niet te schamen voor de dingen die je moeilijk vindt. Wanneer jij verborgen dingen aan het licht brengt verliest het zijn macht over jou. Zet het licht aan, en de duisternis zal nergens meer te bekennen zijn.


Ga eens langs bij een goede vriend die te vertrouwen is, en neem het moedige besluit om je ‘struggles’ te delen. Je seksverslaving, onzekerheid over je lichaam, je bezorgdheid, je gebroken hart en eenzaamheid, je vragen en twijfels, boosheid en frustratie, angst voor de toekomst. Wedden dat jij niet de enige zult zijn die moeite heeft, ook al kan het soms wel zo lijken? Zullen we samen openheid brengen? Wanneer jij begint open en eerlijk te zijn nodig je de ander uit om ook open te zijn. Zo ontstaat er een veilige plek waar je kunt zijn wie je werkelijk bent. De perfecte plek waar we met elkaar zonder de maskers God kunt ontmoeten door te bidden, te zingen of door iets anders.


Je hoeft je niet te schamen voor de minder mooie dingen in jouw leven. We hoeven niet perfect te zijn, en we hoeven ook niet te doen alsof we dat wel zijn. Fijn hé!

Waar zit jij mee?

Breng jouw gebrokenheid, dan breng ik dat van mij
Want liefde kan genezen wat pijn uiteendrijft
En genade wacht aan de andere kant
Als we eerlijk zijn

~ Rachèl

2 reacties:

 1. Heel goede blog! Ik ben op Funky fish hier ook over aan het bloggen. De stukken worden heel goed gelezen wat maar weer aangeeft dat heel veel mensen met zichzelf en/of het leven worstelen.

 1. "The things that we're concealing will never let us grow", een tekst in een lied van Rush, een favoriete band van mij.

  Ik merk dat er ook vaak een druk op je ligt vanuit de omgeving, zo veel mensen en instanties moeten op jou kunnen rekenen. Je moet elke dag op tijd op school kunnen verschijnen, op je werk, je moet regelmatig je vriendschappen kunnen onderhouden, etc etc. en zo maar door.
  Zelf had/heb ik er moeite mee om dan nog ergens tijd te vinden om even weer eens stil te staan bij hoe ik me voel, en naar mijn eigen gevoel te luisteren en het te verwerken. Want sja, stel dat het langer dan een uurtje duurt, stel dat ik ga huilen en een vergadering me dan even niet lukt, of ik even een dagje of twee thuis wil blijven omdat ik tijd voor mezelf nodig heb? Krijg je consequenties van. Etc etc.

  Het is goed om je hier bewust van te zijn/worden, en manieren te vinden die je weer terug brengen naar wat je echt nodig hebt en wat echt belangrijk voor je is... balans te vinden tussen je verantwoordelijkheden naar de buitenwereld en naar jezelf.

  Mooie blogpost.

  (Ja ik ben even aan het rondkijken, haha! Interessante dingen schrijf je!)

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...