Waarom God en Allah niet dezelfde zijn

Heel erg veel mensen denken dat Allah, de God van de moslims, dezelfde is als de God van de christenen en de joden. Aangezien Jezus in de Islam voorkomt als profeet en veel oudtestamentische verhalen in de bijbel en in de Koran hetzelfde zijn, vind ik het niet zo gek dat veel mensen dit denken. Het is echter niet waar, de kern van het christendom en de islam zijn compleet verschillend...




1. Volgens het christendom én het jodendom is de God van Abraham, Isaäk en Jacob, YHWH, de enige God. Dit wordt niet erkent door de moslims. De geloofsbelijdenis van de moslims gaat als volgt: 'Er is geen andere god dan Allah, en Mohammed is zijn boodschapper.'

2. Volgens het christendom is Jezus de zoon van God, en is God een drie-eenheid, Vader, Zoon en Heilige Geest. De drie-eenheid wordt door moslims gezien als polytheïsme, afgoderij. Bovendien is Jezus volgens hen slechts een profeet, en dan nog niet eens de belangrijkste. Het wordt ook niet erkent dat Jezus is gestorven aan het kruis en weer is opgestaan. Moslims zeggen zelfs dat Hij het kruis wist te ontvluchten en door Allah werd opgenomen in het paradijs. Dit gaat compleet tegen de kern van het christendom in.

3. Doordat Jezus stierf aan het kruis heeft Hij onze zonden vergeven en kunnen wij weer bij God komen, niet door dingen die we zelf hebben gedaan, maar door Gods genade. Wij kunnen geen plekje in de hemel verdienen want Jezus heeft alles volbracht. Volgens de Islam moet je leven volgens allerlei regels en moet je allerlei rituelen uitvoeren om ook maar een kleine kans te maken om in de hemel te komen. Dat is essentieel om Allah te behagen. Moslims brengen hun geloof in praktijk door de vijf Zuilen van Geloof, die bestaan uit:

- De geloofsbelijdenis
- De rituele gebeden
- Het geven van aalmoezen
- Vasten tijdens de ramadan
- Een pelgrimstocht naar Mekka

Het feit dat je zelf voor je eigen verzoening moet zorgen spreekt de boodschap van het evangelie tegen. Door Jezus aan te nemen als persoonlijke verlosser ben je bevrijd en verzekerd van een plaats in de hemel, je wordt een kind van God. Jezus heeft het volbracht, jij kunt het zelf niet volbrengen.

4. God is een persoonlijke God die een relatie met ons aan wil gaan. Die van ons houdt, ons koestert en voor ons zorgt. Hij wil met ons communiceren en een deel zijn van ons leven. Allah is echter geen persoonlijke God en men kan niet of nauwelijks persoonlijk contact met hem maken. De enige manier van contact is het lezen van de Koran. Moslims geloven dat alles wat geschreven staat in de Koran direct van Allah afkomstig is, dat hij op die manier tot ze spreekt en vertelt wat ze moeten doen. Anders dan de God van de bijbel, die op veel meer andere manieren tot de mens spreekt, spreekt Allah alleen via de Koran.

5. God acht het leven kostbaar en Hij wil ontzettend graag dat we ons leven aan Hem geven. Dat we voor Hem gaan leven en een relatie met Hem aan willen gaan. Dat is de grootste eredienst voor hem. In de Islam is echter stérven omwille van Allah de grootste eredienst, naast het onderhouden van de vijf Zuilen van Geloof. Dit komt dus totaal niet overeen met wat de God van de christenen als eredienst ziet.

Zo als je ziet zijn er wel degelijk grote verschillen tussen het christendom en de islam. Je kunt onmogelijk zeggen dat Allah en God hetzelfde zijn. De essentie van het christelijke geloof is niet hetzelfde als die van de islam. Wat de essentie dan wel is weet ik ook niet precies. Daar ga ik nog dingen over opzoeken. Mijn profielwerkstuk gaat over de verschillen en overeenkomsten tussen het christendom en de Islam dus je zult vast nog meer horen over dit thema.

Verder wil ik nog zeggen dat ik met het publiceren van dit bericht geen kritiek wil uiten op de moslims of hun geloof naar beneden wil halen. Het kan ook zijn dat ik sommige dingen die met de islam te maken hebben niet goed heb beschreven of misschien verkeerd heb geïnterpreteerd. Mijn excuses daarvoor, ik ben geen expert op dit gebied. Ik wil ook niet mijn eigen levensovertuiging opdringen of wat dan ook. Ik schrijf dit bericht uit liefde, zodat de genade van God en zijn liefde voor ons allemaal steeds meer zichtbaar mag gaan worden in deze wereld. God is er voor iedereen, hij is liefde. God is love. Hij houd van jou en Hij verlangt naar je.

1 Tessalonicenzen 3:12-13 "Moge de Heer uw liefde voor elkaar en ieder ander groter maken, zodat uw liefde even overvloedig wordt als onze liefde voor u. Moge de Heer u door die liefde kracht geven, zodat u zuiver en heilig voor onze God en Vader zult staan wanneer onze Heer Jezus komt met al de zijnen. Amen."

~ Rachèl




1 reacties:

  1. Ria zei:

    Mooi gedaan meid!

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...