Zijn vrouwen gelijk aan mannen?

Al sinds mensenheugenis kun je zeggen dat vrouwen een minderwaardige positie hebben. Vandaag de dag kan het nog steeds zo zijn dat vrouwen minder geld verdienen dan mannen met dezelfde functie bijvoorbeeld. Wat vindt de bijbel hiervan? Wat zou de rol van de vrouw moeten zijn? Is ze gelijk aan de man of staat de man duidelijk boven haar?





 “Aanvaard elkaars gezag uit eerbied voor Christus. Vrouwen, erken het gezag van uw man als dat van de Heer, want een man is het hoofd van zijn vrouw, zoals Christus het hoofd is van de kerk, het lichaam dat hij gered heeft. En zoals de kerk het gezag van Christus erkent, zo moeten vrouwen in ieder opzicht het gezag van hun man erkennen. Mannen, heb uw vrouw lief, zoals Christus de kerk heeft liefgehad en zich voor haar heeft prijsgegeven om haar te heiligen, haar te reinigen met water en woorden en om haar in al haar luister bij zich te nemen, zodat ze zonder vlek of rimpel of iets dergelijks zal zijn, heilig en zuiver. Zo moeten mannen hun vrouw liefhebben, als hun eigen lichaam. Wie zijn vrouw liefheeft, heeft zichzelf lief. Niemand haat ooit zijn eigen lichaam, integendeel: men voedt en verzorgt het, zoals Christus de kerk, want dat is zijn lichaam en wij zijn de ledematen. ‘Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten en zich hechten aan zijn vrouw, en die twee zullen één lichaam zijn.” Efeziërs 5:21-31

In de bijbel wordt de verhouding tussen mannen en vrouwen duidelijk beschreven. De man heeft ‘gezag’ over de vrouw en dat moet de vrouw accepteren, maar tegelijkertijd moet de man net zoveel van zijn vrouw houden als Jezus van de kerk houdt. God houdt de man verantwoordelijk voor zijn gezin. God heeft mannen en vrouwen met verschillende eigenschappen gemaakt zodat ze elkaar aan kunnen vullen in een gezond huwelijk. Vrouwen zijn bijvoorbeeld emotioneel, zorgzaam en irrationeel ingesteld daar waar mannen juist rationeel, krachtig zijn. Door zijn rationaliteit is de man een goede stabiele leider, en is daarom in staat om het hoofd van het gezin te zijn.

Dit betekent echter niet dat hij dominant is over de vrouw, hij is degene die op moeilijke momenten de knoop door moet hakken. Iemand moet het doen, toch? Door de gevoeligheid van de vrouw is ze soms erg kwetsbaar en komt het goed uit dat er een man is die haar kan beschermen. Kortom, God heeft mannen en vrouwen perfect op elkaar afgestemd. Het is inderdaad zo dat er meer mannen zijn met 'belangrijke functies', maar je weet wat ze zeggen: ‘Achter iedere succesvolle man staat een geweldige vrouw.’ De verhouding man-vrouw vind ik erg mooi beschreven in deze quote:

“De vrouw werd geschapen uit een rib, uit Adams zijde, niet uit zijn hoofd om over hem te heersen, niet uit zijn voeten om door hem vertrapt te worden, maar uit zijn zijde, om aan hem gelijk te zijn, onder zijn arm om daar bescherming te vinden en dichtbij zijn hart, om door hem geliefd te worden." ~ Matthew Henry

Vrouwen in de Bijbel

In de bijbel komen niet gek veel vrouwen voor, maar ze zijn er zeker! Vrouwen als Esther zijn zelfs belangrijk geweest voor het voortbestaan van het volk van Israël. Esther was een doodgewoon joods meisje dat uit werd gekozen om de nieuwe koningin te worden. Er was namelijk een voorval geweest in het paleis. Koning Ahasveros wilde zijn vrouw Vasthi naakt voor zijn gasten laten dansen. Omdat zij dit weigerde kon ze vertrekken. Hierdoor werd een soort missverkiezing gehouden om de mooiste vrouw te vinden die de nieuwe koningin kon worden. Uiteindelijk werd Esther de gelukkige. Haar oom Mordechai raadde haar echter wel aan, voordat ze mee werd genomen naar het paleis, om een andere naam te kiezen. Haar echte naam was namelijk Hadassah, maar men mocht er niet achter komen dat ze joods was want de joden werden vervolgd.

Op een dag benoemde de koning een zekere Haman tot grootvizier (een soort minister). Hij was een Amalekiet en erg vol van zichzelf. Hij wilde zelfs dat iedereen voor hem zou buigen. Iedereen deed dat, alleen Mordechai deed dat niet. Dit irriteerde Haman zou erg dat hij besloot een wet op te stellen waarin stond dat het hele joodse volk uitgeroeid moest worden en de koning ging akkoord.

Esther moest hier iets aan doen! De koning moest weten dat zij ook jood is en dat hij op het punt stond  haar volk uit te moorden! Ze kon alleen weinig doen, de koningin had in die tijd een onderdanige rol en kon alleen voor de koning verschijnen als de koning haar bij haar vroeg. Als ze ongevraagd de zaal van de koning in zou stormen zou ze haar leven zelfs niet meer zeker zijn! Toch nam ze dit risico, stormde de zaal van de koning binnen en vroeg hem of hij en Haman samen met haar zouden willen eten. Na derde maaltijd die ze samen hadden genuttigd, onthulde Esther de ware aard van Haman, die vervolgens op werd gehangen.

Wat een moed! Maar dit is niet het enige indrukwekkende verhaal van vrouwen uit de bijbel. Ook Mirjam is een bijzonder moedige vrouw die ervoor heeft gezorgd dat God Zijn werk kon voortzetten. Zij is namelijk degene die Mozes’ leven heeft gered! De farao liet namelijk een huiszoeking plaatsvinden om alle jongetjes onder de twee jaar te vermoorden. De moeder van Mozes heeft Mozes daarom in een rieten mandje op het water weg laten drijven in de hoop dat iemand hem zou vinden en voor hem zou kunnen zorgen. Ze hoopte dat ze het leven van haar zoontje zou kunnen sparen. Wonderbaarlijk genoeg werd Mozes gevonden door de dochter van de farao! Mirjam zag dit en vertelde haar dat zij een vrouw wist die voor Hem kon zorgen! Zo kwam het dat Mozes door zijn eigen moeder op werd gevoed totdat hij oud genoeg was om in het paleis te wonen. Zonder Mozes was er geen volk van Israël en zonder Mirjam geen Mozes!

Ook Jezus laat zien dat vrouwen Hem dierbaar zijn. Twee van zijn belangrijkste volgelingen waren vrouwen, Martha en Maria. Zij waren degenen die altijd bij Jezus zijn gebleven en zelfs tijdens de kruisiging hun ruggen niet naar Hem toe keerden. Dat zijn nog eens vrouwen om een voorbeeld aan te neme. Bovendien was de eerste aan wie Jezus verscheen na zijn opstanding Maria Magdalena! Zij kreeg als eerste het goede nieuws te horen en zij was daarmee ook de eerste die het goede nieuws van het evangelie mocht verspreiden. Dat is toch geweldig!?


Maria Magdalena uit de film 'The Passion'

"Charme is bedrieglijk en schoonheid vergaat,
maar een vrouw met ontzag voor de HEER moet worden geprezen." Spreuken 31:30 
~ Rachèl

0 reacties:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...