Social media

Facebook, Twitter, Instagram, Social Media valt niet meer weg te denken uit deze maatschappij. Bijna iedereen heeft een smartphone en kijkt zo'n beetje iedere dag op tenminste één van deze websites. We volgen interessante mensen, interesses en onze vrienden. We weten van elkaar wanneer we opstaan en weer naar bed gaan. Wat we die dag hebben gedaan en zelfs wat we die dag hebben gegeten! Er is meer openheid dan ooit, maar is dit wel de juiste openheid?




Op internet kun je alles zelf inrichten en bepalen wat je wel en niet wil dat andere mensen weten over jou. Je kiest zelf de foto's, bij voorkeur de mooie foto's, en je plaatst alleen een status als je iets super interessants te melden hebt. Desnoods dik je alles een beetje aan, en voila! Ineens lijk je super interessant.

Sommigen van ons presenteren zich als iemand die ze niet zijn. Ze zetten een soort digitaal masker op zonder dat ze het merken en benadrukken alleen de mooie en leuke dingen van hunzelf. Niemand hoeft immers te weten dat ze zich eigenlijk heel alleen voelen of dat hun ouders weer eens ruzie hebben. Eigenlijk snakken we allemaal naar aandacht, net zoals een hond bedelt om een restje eten. We willen gezien worden en gekend worden, dan voelen we ons speciaal. Hoe meer vrienden, hoe beter. 'Leuk dagje strand met die en die!' Ja, mijn leven is goed, kijk maar! 'Geweldig paar nieuwe schoenen gekocht, 50% korting!' Was dat nu echt zo belangrijk om te melden?

Begrijp me niet verkeerd, Social Media heeft ook zeker goede kanten, maar we moeten erop letten dat we het gebruiken om de juiste redenen en ook even pauze nemen als het teveel wordt. Het is duidelijk dat het erg afleid. Afleiding is goed, maar niet als het je afleid van belangrijke dingen, dan gaat er iets goed mis. We moeten niet vergeten dat we ook nog 'echte' vriendschappen hebben om in te investeren, huiswerk moeten maken en tijd moeten nemen voor God. Sommigen moeten zich er zelfs aan herinneren om te eten en 's avonds naar bed te gaan!

Ga eens bij jezelf na in hoeverre jij de echte jij bent op het internet. Ben jij een aandachtzoeker? Maak jij je leven mooier dan dat het is? Wees eens eerlijk tegen jezelf. Wij hoeven ons niet te bewijzen. Wij zijn geliefd en gezien door God en hoeven geen aandacht af te dwingen. Laten we met z'n allen een goede balans vinden tussen het internet en real life. Ik denk dat dat ons veel gelukkiger zal maken. Gebruik Social Media in de juiste mate en op de juiste manier, en waak over je hart en je gedachten.
 
2 Korintiërs 1:3 "Geprezen zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus, de Vader die zich over ons ontfermt, de God die ons altijd troost."
 
~ Rachèl

0 reacties:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...