God IS liefde

Vorige week keek ik een preek van de Amerikaanse spreekster Beth Moore. Zij had het over hoe je mensen kunt liefhebben die jij zelf niet mag. Moeilijke mensen. Het is echt een mooi en leerzaam verhaal (zie de link onderaan)! Door wat zij heeft gezegt, kreeg de volgende uitspraak een duidelijke vorm voor mij, namelijk: God is liefde. God IS liefde.


Het zit zo... Neem je ouders in gedachten, of je huisdier, maakt niet uit. Je moeder IS een vrouw, en je vader IS een man. En als je je kat in gedachten had: je kat IS een kat. Er is absoluut niets dat je daaraan kan doen. Je ouders kunnen ruzie hebben met elkaar, ontslagen worden, een erstige ziekte krijgen, aangereden worden, met het verkeerde been uit bed gestapt zijn, maar dat verandert niet dat je moeder een vrouw IS en dat je vader een man IS. Zo zijn ze gewoon geschapen! Of met je kat: je kunt je kat laten steriliseren of castreren, maar je kat blijft een kat omdat het gewoon een kat IS. Dat is en blijft onveranderlijk...

Vaak (nouja eigenlijk altijd) is liefde een gevoel, een bepaalde gemoedstoestand die te maken heeft met een bepaalde gebeurtenis of een bepaald persoon. Je kunt je vriendje liefhebben, als in een liefdesrelatie, maar je kunt ook je vriendinnen liefhebben, op een vriendschappelijke manier. Het is heel normaal om van mensen te houden, maar vaak is het zo dat je van degenen houdt die ook van jou houden.

Lucas 6: 32-35 "Is het een verdienste als je liefhebt wie jullie liefhebben? Want ook de zondaars handelen zo. En is het een verdienste als je weldaden bewijst aan wie weldaden bewijzen aan jullie? Ook de zondaars handelen zo. Nee, heb je vijanden lief, doe goed en leen geld aan anderen zonder iets terug te verwachten; dan zullen jullie rijkelijk worden beloond, en zullen jullie kinderen van de Allerhoogste zijn, want ook hij is goed voor wie ondankbaar en kwaadwilligs."

Je ziet het. Wij hebben nét zoals ongelovigen, de mensen lief die ons ook liefhebben. Hoe kunnen we ons dat ooit onderscheiden en laten zien dat we anders zijn? Dat Jezus is ons woont? Als wij ons eerst leren vullen met Gods liefde, dán kunnen wij mensen lief gaan hebben die ons niet lief hebben, of gewoonweg de mensen die je niet mag. Vaak hebben juist die mensen liefde nodig. Waarschijnlijk voelt die 'trut' bij jou in de klas zich helemaal niet fijn. Misschien is ze onzeker of zelf depressief. Als wij ons eerst vullen met Gods liefde dan kunnen wij onze vijanden liefhebben zonder liefde terug te verwachten. Dan kunnen wij die gemene nare mensen Gods volmaakte liefde geven die ze zo hard nodig hebben.

Om andere mensen lief te kunnen hebben, moeten we eerst zelf geliefd zijn. Je kunt niet uit een lege waterbron putten zullen we maar zeggen. God is liefde. God IS liefde. Net zoals je moeder een vrouw IS en je vader een man en je kat een kat. Je kunt er niets aan doen dat God liefde IS. In tegenstelling tot ons mensen is liefde niet iets wat hij voelt maar wat hij IS. Het kan zijn dat je een rotdag hebt en dat het net lijkt alsof God zich verstopt, maar dat heeft niets te maken met of hij wel of niet van je houdt. Er kunnen dagen tussen zitten dat je jezelf niet meer ziet zitten en dat het ook net lijkt alsof God je niet meer ziet zitten, maar dat ligt aan jou. Het ligt niet aan God want God IS liefde.

God geeft ons beloftes omdat hij van ons houd. Hij vindt ons mooi (Hooglied  4:7), hij heeft ons onze zonden vergeven en ze zo ver van ons verwijdert als het oosten van het westen is (Psalm 103:12), hij is altijd bij ons (Jozua 1:9), hij heeft een mooie toekomst voor ons (Jeremia 29:11) en zo staat de bijbel vol van beloftes en waarheden waarin wij mogen leven. Als wij dit geloven, en ons vullen met deze liefdevolle beloftes, kunnen wij Gods liefde uit gaan delen, mensen lief gaan hebben die je normaal gesproken niet uit kan staan. Het is niet gemakkelijk maar God is erbij, en Hij wil je vullen met Zijn volmaakte liefde!

Gods liefde toegewenst!

~ Rachèl


0 reacties:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...